onsdag 23 november 2011

Golflicens

Idag kom en artikel upp på Golf.se upp angående att förbundet försöker (dvs beslut kommer tidigast 2023) införa någon typ av golflicens. Hela artikeln kan ni läsa här. Det som jag framförallt reflekterade över var meningen


"Under Golftinget diskuterades även frågan om en öppen licens, det vill säga att en golfare skulle kunna lösa en licens direkt med förbundet, och inte behöva gå via en klubb. Det fanns deltagare som förespråkade en sådan modell, men det finns inte med i förbundets underlag i det här skedet."

Man blir lite trött när det mest produktiva och nytänkandet röstas ner och kanske aktualiseras vid nästa försök (dvs 2045).

På det stora hela så borde man ju få vad man betalar för!
Golf är ju en fantastisk sport på det sättet att detta är fullt möjligt.. visst vore det möjligt men ändå rätt problematiskt att i andra idrotter ha samma modell. Ta exempelvis fotboll, där man endast betalar när man är med och tränar eller spelar match.. kan ju bli ganska manfattigt på träningarna helt plötsligt. Men riktigt så funkar det inte i golf.

Det absolut mest rättvisa vore självklart att man betalade en licens till golfförbundet som ska täcka GIT och alla adminstrativa kostnader som de står för. Sen skulle man betala greenfee varje gång man spelar. Punkt.

Detta ser jag dock inte som direkt möjligt den närmsta tiden. För det första så skulle får många dra sig för att åka till golfbanan. Man skulle känna att "400 spänn för en runda är för mycket". Detta skulle då självklart leda till minskade intäkter för klubbarna som till slut skulle kollapsa. En annan aspekt av det hela vore ju självklart att det inte skulle finnas några pengar hos klubbarna vid säsongens början, alltså de pengarna som de får in på medlemsavgifter osv, utan först efter säsongen var över. Det skulle alltså bli svårt att betala ut löner, investera i nya maskiner etc. Det tredje stora är att tidigare medlemmar skulle vilja ha sina lån tillbaka.. och de  aktier och spelrätter som medlemmar köpt skulle helt tappa sitt värde.

Hur skall man göra då?

Svaret är enligt min mening att man inför ett pottmedlemskap.

Om vi exempelvis tar min hemstad Kungsbacka som exempel. Vi har i våran lilla by i runda slängar fem-sex klubbar.. blandar vi in Mölndal, Göteborg och klubbarna som ligger lite längre söderöver så över vi uppe i ett tjugotal.
För att öka gästspelet så skulle klubbarna gå ihop till någon typ av pott-union. Detta skulle i praktiken innebära att klubbarna har tre olika greenfees. En för medlemmar med pottmedlemskap skriven i klubben, en för medlemmar med pottmedlemskap skriven för någon av de andra i "unionen" och en för icke unions-medlemmar, dvs som en vanlig greenfee-gäst.
Säg att en vanlig greenfee kostar 500:-
En Unions-greenfee kostar 200:-
En klubb-greenfee kostar 100:-

Grundtanken med detta är att du har köpt av din hemmaklubb ett pottmedlemsskap som fungerar som ett kontantkort gör på telefonerna. Du köper ett medlemsskap där du själv bestämmer hur mycket du kommer lägga!

Nu vet jag att de traditionella pensionärsgolfarna kör golfbilen ner i ån de känner att det kommer bli svindyrt för dom att köpa ett medlemskap för 150 000:-/år.. men här kommer då det fiffiga in. Sätt in ett maxtak för medlemsskapet. Når man det så är det fritt spel på hemmabanan som gäller.

Som exempel..
Krister, 62, nyskild och defilerar in till pensionen, spelar golf varje dag, men gillar att åka hänga med lite andra polare på de närliggande banorna. Han bor dock väldig nära Forsgårdens GK och spelar där absolut mest. Han köper ett pottmedlemskap på Forsgården för 7000:- där fritt spel på klubben ingår då han äger en spelrätt sen tidigare men också en pott på 2000 kr som han kan nyttja på andra pottanslutna banor, dvs spela där till kraftigt reducerad greenfee.

Arne, 68, pensionär som gör ett par tre miljoner rundor per år köper ett medlemskap "Max utan pott" för 5000:- på Kungsbacka GK vilket, tillsammans med hans gamla lån, ger honom full tillgång till Kungsbackas bana.. han får dock betala full greenfee på övriga banor.

Birgitta, 66, pensionär och Arnes fru, hinner inte spela lika mycket som Arne och passar också på att vänstra lite med Krister på Forsgården när Arne är på golfbanan vilket han alltid är. Hon köper ett pottmedlemskap för 2000 kr på Kungsbacka GK som hon då spelar för på de anslutna banorna.
Hon kan alltså välja att spela 20 gånger á 100 kr på Kungsbacka, 10 ggr á 200 kr på Forsgården eller kanske 8 ggr på Kungsbacka, 3 ggr på Forsgården och 3 ggr på Vallda.

Johan, 27, arbetande tvåbarnspappa, älskar golf men hittar aldrig tid och har begränsad inkomst.. Köper ett pottmedlemskap på Vallda för 800kr. Detta räcker att nyttja när han får en helgmorgon över och någon polare ringer eller för att vara med några gånger på tisdagsgolfen. Han känner inte heller kravet på att han måste spela så mycket golf för att få valuta för pengarna. I juli är han dock nyskild och har barnen varannan vecka.. det blir då golf varje kväll de ojämna veckorna. Johan puttar då in 3000 i sin pott som han kan nyttja.

Lägg här på den spellicensen man betalar årsvis till golfförbundet på kanske 300 vilket möjliggör det att spela golf på svenska banor överhuvud taget.

För att lösa detta med lånen och spelrätterna osv.. så kan ju detta vara ett krav för att få full spelrättighet med ett pottmedlemskap.

För att man inte skall köpa nytt medlemskap för en jätteliten peng varje gång skulle man kunna sätta en minsta påfyllnadskostnad. Exempelvis 1000:-. Har man köpt för 500 och man spelat upp potten är alltså minsta påfyllnadsbelopp 1000:-. Så det gäller att sätta en hyfsat trovärdig gräns från början.

Vid årskskiftet fördelas sedan en viss procent (Viss procent är en fast intäkt till spelarens hemmaklubb) av greenfeepotten på de anslutna klubbarna beroende på greenfeegäster.

Detta skulle alltså lösa dessa problem:
1. För att få spela golf skulle det alltså endast krävas en licens från förbundet. För en ganska billig peng så är man iaf godkänd golfspelare.

2. Tristessen över att vara låst till en bana skulle försvinna.

3. Medlemsskapet blir så dyrt som man själv bestämmer. Nyttjar du golfbanan lite så betalar du mindre. Nyttjar du den maximalt, betalar du mer.. men inte mer än vad man gör idag.

4. Klubbarna får in pengar redan vid säsongsstart. (Vissa klubbar blir dock återbetalningsskyldiga vid fördelningen i slutet av säsongen. Men det mesta lär kvittas mot varandra. Klubbarna behöver ju dock ta lite höjd för detta)

5. Greenfeegästerna skulle öka. Ju fler folk som rör på sig desto fler gäster tar de med sig till andra klubbar.


Det finns säkert något som är missat.. men å andra sidan så är ju dagens struktur på medlemsformen uppenbarligen inte helt vattentäta.

Kommentera (psyka) gärna inlägget och ge din syn på saken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar